Sposoby na utrzymanie świeżości pieczywa

Każdego dnia chcemy cieszyć się smacznym śniadaniem. Jednak nie jest to możliwe, jeśli na naszym stole znajduje się nieświeży chleb, który przez noc stracił swą chrupkość i doskonały smak. Kanapki obłożone nawet najpyszniejszą wędliną, czy serem nie będą tak pyszne bez dobrego pieczywa. Dlatego tak ważne jest jego odpowiednie przechowywanie i pakowanie.

Od lat zarówno duże, jak i małe przedsiębiorstwa piekarskie korzystają z nowoczesnych rozwiązań, jakimi są foliowe, bądź papierowe woreczki na pieczywo. Te mniej trwałe, wykonane z papieru lub pergaminu służą do pakowania świeżo wyciągniętych z pieca, gorących wyrobów, które w foliowych torebkach nie mają możliwości uwalniania pary. Natomiast doskonale sprawdzają się w przypadku, jeśli zależy nam na przedłużeniu świeżości chleba i bułek.

świeży chleb

Najkrótszy okres zdatności do spożycia mają chleby, których skład opiera się na drożdżach. Najlepiej smakują zjedzone tego samego dnia, po trzech, czterech dniach są zazwyczaj wyschnięte i niesmaczne. Inaczej jest z tradycyjnym pieczywem na zakwasie. Jego termin przydatności do spożycia jest znacznie dłuższy. Jednak częściej kupujemy pierwsze z nich, nieco mniej trwałe.

Czy istnieją sposoby, dzięki którym można cieszyć się smakiem świeżego chleba przez długi czas? Zapoznaj się z niektórymi z nich:

Jeśli woreczki na pieczywo, chlebak, czy inne metody zawiodą i chleb zacznie czerstwieć, nie wyrzucaj go. Rozłóż każdą kromkę osobno na papierze, dokładnie wysusz i zetrzyj na tarce. W ten sposób uzyskasz bułkę tartą, która posłuży Ci do przygotowywania wielu dań i nie zmarnujesz jedzenia.


źródła:
https://tripak.pl/